Odwiedź nas również na:
Facebook
Facebook

Strefa wiedzy

Test: Czy prawidłowo stosujesz SPC i MSA w swojej pracy?

Odpowiedź na poniższe pytania tak lub nie i sprawdź czy prawidłowo stosujesz SPC i MSA w swojej pracy.

PYTANIE: ODPOWIEDŹ:
  1.  Stosuję typową kartę  bez potwierdzania normalności rozkładu wyników.
TAK/NIE
  1. Wyznaczam typowymi wzorami Cp i Cpr bez potwierdzenia normalności rozkładu wyników.
TAK/NIE
  1. Stosuję kartę bez analizy autokorelacji wyników w próbce.
TAK/NIE
  1. Wykres na karcie odnoszę do naniesionych na kartę granic tolerancji.
TAK/NIE
  1. Wyznaczam wskaźniki Cp i Cpr bez potwierdzenia stabilności procesu.
TAK/NIE
  1. Wyznaczam %GRR w metodzie ARM bez oceny stabilności procesu pomiarowego.
TAK/NIE
  1. Wyznaczam BIAS bez potwierdzenia rzeczywistej wartości mierzonej (wzorcowej).
TAK/NIE
  1. 8. Stosuję kartę atrybutową „P” przy znikomej wadliwości produkcji i małej próbce.
TAK/NIE
  1. Do metody ARM przygotowuję próbki znaczenia przekraczające granicę specyfikacji.
TAK/NIE
  1. Przez „długi czas” stosuję kartę kontrolną bez zablokowanych granic kontrolnych.
TAK/NIE

Sprawdź swoje wyniki:

  • 10 – 7 × „TAK”

Poważnie przemyśl swoje działania, bo z twoich odpowiedzi wynika, że nie posiadasz wystarczającej wiedzy z zakresu SPC i MSA. Może warto się w tym temacie podszkolić?
Zapraszamy na nasze szkolenia:

  • 6 – 4 × „TAK”

Przyda Ci się poduczenie w tematyce SPC i MSA, lepiej wrócić do książek i nadrobić braki, póki nie jest jeszcze za późno.

  • 1 – 3 × „TAK”

Nie jest źle, ale warto przemyśleć swój sposób sterowania procesami, a szczególnie kwestie, w których odpowiedź brzmiała „TAK”.

  • 0 × „TAK”

Świetnie sobie poradziłeś, możemy stwierdzić że masz sporą wiedzę w temacie SPC i MSA, jednak pamiętaj że zawsze warto się rozwijać i szkolić z tego zakresu by być jeszcze lepszym :).

 

Podsumowanie:

Stosowanie statystyki w zakresie zarządzania jakością wymaga pewnej samodyscypliny. Nie można „po swojemu”, wybiórczo podchodzić do zasad, które rządzą m.in. kartami kontrolnymi lub wskaźnikami zdolności.
I nie może tu być wytłumaczeniem brak wiedzy – tę zawsze można nadrobić.

To nie jest tak, że jak kucharz nie zna właściwości (smaku) soli i przyprawi nią za bardzo potrawę, to ona nie będzie słona. Sól to sól – bez znaczenia co wie o niej kucharz.

Tak samo jest w przypadku SPC i MSA. To, że ktoś nie rozumie takich pojęć jak „gruby” błąd, autokorelacja czy rozkład normalny, nie zwalnia go z ich uwzględniania przy sterowaniu procesami. Typowe „grzechy” nieprofesjonalnego stosowania statystyki można długo wyliczać.

W przypadku „braku szacunku” inżyniera do statystyki, konsekwencją może być kosztowne zatrzymanie linii produkcyjnej lub nawet konieczność wycofania wyrobów z rynku, dlatego: Inżynierze uważaj – sól jest naprawdę słona!

Tematy powiązane

PROQUAL Management Institute
B. T. Greber Spółka Jawna

ul. Ostrowskiego 30, 53-238 Wrocław
e-mail: biuro@proqual.pl
tel.: +48 71 355 18 08
fax: +48 71 72 313 94
Godziny pracy biura: 8:00 - 16:00 Więcej
Facebook
© Copyright PROQUAL | Realizacja PROADAX
close
Potrzebujesz więcej informacji?
Oddzwonimy do Ciebie!

    * Twój numer telefonu nie będzie wykorzystany w celach marketingowych lub przekazany dalej. Wyłącznie oddzwaniamy na podany numer telefonu.