Odwiedź nas również na:
Facebook
Facebook

Szkolenia zamknięte

IFS Food v.8 – auditor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności

IFS Food v.8 – auditor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności

IFS Food v.8 – auditor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności

  • Systemy zarządzania jakością
    Szkolenia zamknięte
  • CZAS TRWANIA: 2 dni / 16 godzin szkoleniowych

Zakres

Podczas szkolenia uczestnicy poznają proces przygotowania i przeprowadzenia auditu oraz zasady prowadzenia dokumentacji auditowej. Dzięki ćwiczeniom uczestnicy dowiedzą się jak wykorzystać zdobytą wiedzę w codziennej pracy auditora.

Podstawowe cele szkolenia to:

  • Celem szkolenia jest przypomnienie uczestnikom wymagań i wytycznych standardu IFS Food v.8 oraz przygotowanie ich do samodzielnego prowadzenia i dokumentowania auditów wewnętrznych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnego ze standardem IFS Food v.8.

Szkolenie bazuje na standardzie IFS Food v.8 z 2024 roku.

Informacje o programie

ZAWARTOŚĆ:

  • Przypomnienie podstawowych terminów związanych z bezpieczeństwem żywności
  • Przedstawienie standardów dot. bezpieczeństwa żywności w tym wymagań sieci handlowych
  • Łańcuch spożywczy – miejsce firmy w łańcuchu

OPIS:

Uczestnicy szkolenia dowiedzą się, kto i kiedy ponosi odpowiedzialność za jakość produktów, w tym bezpieczeństwo zdrowotne, oraz jak odpowiedzialność ta może być przeniesiona na inne ogniwa uczestniczące w łańcuchu dystrybucji

ZAWARTOŚĆ:

Przypomnienie wymagań fundamentalnych standardu IFS v.8, w tym głównie:

  • Odpowiedzialność najwyższego kierownictwa
  • System monitorowania CCP
  • Higiena personelu
  • Specyfikacje surowców
  • Zgodność z recepturą
  • Zarządzanie dotyczące ciał obcych
  • Identyfikowalność
  • Procedury wycofywania i zwrotów
  • Ocena ryzyka-food fraud
  • Analiza obrony produktu -food defence
  • Audity wewnętrzne
  • Działania korygujące

OPIS:

Podczas szkolenia zostaną omówione wymagania zawarte w standardzie IFS v.8

Uwypuklone zostaną wymagania fundamentalne czyli wymagania, których niespełnienie powoduje brak możliwości wydania certyfikatu bez względu na to, czy zakład spełnia pozostałe

Uczestnicy dowiedzą się jak interpretować omawiane wymagania i jakie mogą być sposoby ich spełnienia

ZAWARTOŚĆ:

  • Audit – rodzaje i zasady:
    • definicja auditu
    • podział auditów
    • audit a kontrola
    • zasady i techniki auditowania
  • Auditor – rola i kompetencje
  • Cechy auditora
  • Umiejętności interpersonalne
  • Reakcje auditowanych

OPIS:

Uczestnicy poznają terminologię auditu rodzaje auditów i techniki auditowania

Dowiedzą się również czym różni się audit od kontroli

Podczas szkolenia zostaną przedstawione przykłady trudnych sytuacji z jakimi może spotkać się audytor podczas swojej pracy oraz jak sobie z nimi poradzić

ZAWARTOŚĆ:

  • Planowanie auditu
  • Badanie auditowe
  • Ocena dowodów auditowych
  • Podsumowanie auditu
  • Dokumentowanie auditu
  • Dobra praktyka prowadzenia Auditu i jego skuteczność
  • Najczęściej popełniane błędy
  • Część praktyczna – ćwiczenia

OPIS:

Uczestnicy dowiedzą się jak prawidłowo zaplanować audyt i się do niego przygotować

Będą mieli okazję przećwiczyć jak należy oceniać i dokumentować dowody auditowe oraz jak sporządzić poprawny raport z auditu

ZAWARTOŚĆ:

  • Rodzaje niezgodności
  • Karta niezgodności
  • Działania korekcyjne, korygujące i zapobiegawcze
  • Działania doskonalące system bezpieczeństwa żywności (pętla PDCA)
  • Część praktyczna – ćwiczenia

OPIS:

Uczestnicy nauczą się rozróżniać rodzaje niezgodności oraz właściwie je dokumentować

Poznają różnice pomiędzy działaniami korekcyjnymi, korygującymi, zapobiegawczymi oraz doskonalącymi

DODATKOWE INFORMACJE:

Szkolenie ma formę wykładu uzupełnionego warsztatami. Zagadnienia zostaną objaśnione w przystępny sposób. W czasie szkolenia zostaną zrealizowane ćwiczenia w tym m.in.:

  • związane z identyfikacją niezgodności z wymaganiami standardu IFS v.8.
  • dotyczące tworzenia raportu z auditu

Na zakończenie szkolenia przeprowadzany jest test weryfikujący zdobytą wiedzę. Zaliczenie testu jest podstawą do otrzymania certyfikatu.

Adresaci:

Osoby odpowiedzialne za przeprowadzanie auditów wewnętrznych i utrzymanie systemu według standardu IFS v.8 oraz kandydaci zainteresowani uzyskaniem kwalifikacji do pełnienia takiej funkcji.

Zapisz się na szkolenie lub zapytaj o szczegóły

    Informujemy, że administratorem Państwa danych osobowych podanych w powyższym formularzu jest PROQUAL Management Institute – B. T. Greber Sp.J. z siedzibą przy ulicy Ostrowskiego 30, 53-238 Wrocław. Państwa dane przetwarzane będą wyłącznie w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie zgodnie z prawnie uzasadnionym celem administratora. W przypadku wyrażenia powyższej zgody, dane będą również wykorzystywane do przesyłania treści marketingowych. Pełne informacje o danych osobowych znajdziecie Państwo w naszej Polityce prywatności

    PROQUAL Management Institute
    B. T. Greber Spółka Jawna

    ul. Ostrowskiego 30, 53-238 Wrocław
    e-mail: biuro@proqual.pl
    tel.: +48 71 355 18 08
    fax: +48 71 72 313 94
    Godziny pracy biura: 8:00 - 16:00 Więcej
    Facebook
    © Copyright PROQUAL | Realizacja PROADAX
    close
    Potrzebujesz więcej informacji?
    Oddzwonimy do Ciebie!

      * Twój numer telefonu nie będzie wykorzystany w celach marketingowych lub przekazany dalej. Wyłącznie oddzwaniamy na podany numer telefonu.