Zapoznanie uczestników z wymaganiami standardu BRC Global Standard for Food Safety (ang. British Retail Consortium) v.8 oraz ich przygotowanie do wdrażania wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnego z wymaganiami standardu IFS Food v.6.1
ZAWARTOŚĆ:
ĆWICZENIA:
Uczestnicy szkolenia dowiedzą się kto i kiedy ponosi odpowiedzialność za jakość produktów, w tym bezpieczeństwo zdrowotne oraz jak odpowiedzialność ta może być przeniesiona na inne ogniwa uczestniczące w łańcuchu dystrybucji
ZAWARTOŚĆ:
ĆWICZENIA:
Uczestnicy zostaną zapoznani z wymaganiami zawartymi w standardzie BRC v.8
Szczególna uwaga zostanie poświęcona punktom KO (czyli wymaganiom, których niespełnienie powoduje brak możliwości wydania certyfikatu)
Uczestnicy dowiedzą się jak interpretować omawiane wymagania i jakie mogą być sposoby ich spełnienia
Zdobytą wiedzę będą mogli sprawdzić podczas ćwiczeń praktycznych
ZAWARTOŚĆ:
ĆWICZENIA:
Podczas szkolenia zostaną omówione praktyczne aspekty wdrażania systemu spełniającego wymagania standardu
Zostanie również przedstawione jak należy postępować gdy firma już posiada wdrożone systemy oparte na wymaganiach HACCP, ISO 9001 lub ISO 2200
Słuchacze dowiedzą się jak należy tworzyć niezbędne dokumenty oraz zapisy potwierdzające spełnienie wymagań oraz jakie korzyści niesie wdrożenie systemu zgodnego z wymaganiami BRC
Uczestnicy poznają również jak uzyskać certyfikat systemu oraz jak przebiega audit certyfikujący
Szkolenie ma formę wykładu uzupełnionego warsztatami. Zagadnienia zostaną objaśnione w przystępny sposób. W czasie szkolenia zostaną zrealizowane ćwiczenia w tym związane m.in. z:
Na zakończenie szkolenia przeprowadzany jest test weryfikujący zdobytą wiedzę. Zaliczenie testu jest podstawą do otrzymania certyfikatu.
Właściciele i kierownicy firm produkcyjnych, transportujących, współpracujących z sieciami handlowymi, członkowie zespołu ds. HACCP, auditorzy wewnętrzni, pracownicy kontroli jakości oraz technolodzy żywności.
PROQUAL Management Institute
B. T. Greber Spółka Jawna